Aquesta setmana hauríem de deixar
preparats els clots per l'estivada. Al tros que hem llaurat i posat
fems, ara hi posarem cendra, tornarem a llaurar i farem els clots a les
distàncies adequades a cada planta. Per les tomatigueres, pebrers i
alberginieres convé deixar més d'1 m. Retirarem un pam de terra i amb el
gavilà ben cavarem la terra compactada de davall, hi afegirem fems i
l'estufarem, tornarem a tapar amb la terra llaurada retirada. Així els
clots queden com muntanyetes per damunt el llaurat. Antigament es feien
el febrer i així els fems "maduraven" i els clots s'abeuraven de l'aigua
de pluja.
Avui dia ho feim el març, i ja hi deixam sembrades les tomatigueres i
els pebrers ( pensau en els pebres verds, els pebres mallorquins de
trempó i els de Padron, per exemple).
Quan poseu la planteta, regau-la amb un got d'aigua i quan s'hagi begut,
cobriu amb una miqueta de terra amollada per evitar la crosta. I NO
REGUEU MÉS! cada vegada que plogui hem d'anar a rompre la crosta
superficial (rapar).
Si tenim un estiu massa sec ja hi posarem uns degotejos, però quedareu
sorpresos del que poden arribar créixer les plantes abans del primer
regó.
Vos mostram amb algunes imatges les passes a fer:
Triant zona
La primavera anterior cercàrem una zona on l'herba creixi bé. L'herba ens
fa un "escaner" aproximat de la fondària del terreny, com més alta, més
terra i millor. La zona de la foto combina gramínies amb lleguminoses
(enclova), que aporten nitrats a la terra. Sembla una bona opció per a
l'estivada DE L'ANY QUE VE!
Llaurem
A
l'octubre, amb les primeres pluges, llaurarem el tros que havíem
seleccionat la primavera anterior. La somera no és imprescindible, va bé
perquè no contamina, però també ho podeu fer amb un motocultor,
gastareu benzina però us estalviareu alguna coça.
Tornem a llaurar
El
mes de febrer (o el març si és massa moll) hem de tornar a llaurar tot
el tros que havíem marcat l'octubre. Afegim cendra i fems i feim dues
passades perquè quedi ben estufat.
Retiram la terra llaurada de cada clot on
anirà la planta i amb el gavilà cavam davall, estufam la terra pitjada
del fons per permetre a la planta que hi posarem que desenvolupi arrels
fondes per cercar la humitat.
Mesclar
Mesclam la terra estufada del fons amb més fems per facilitar la retenció d'aigua i aportar els nutrients.
Solcs
Repetim
les operacions anteriors per cada solc que vulguem sembrar i tapam els
clots (podem ballar la dansa de la pluja perquè si l'any és sec els
clots no acumularan aigua).
Sembrem
El
mes de març i abril sembram les tomatigueres, pebrers... en els clots
que havíem preparat el febrer i març. Si l'any ha estat normal, les
pluges han acumulat humitat davall el llaurat i serà suficient un glopet
a cada planta perquè aferri. Si l'any és sec hem de regar els clots i
tornar a tapar i sembrarem una mica més envant.
Distància
Sebram
amb la distància entre solcs que faci possible passar el motocultor pel
mig sense fer mal a les plantes, la terra seguirà estufada i us anirà
molt bé per matar l'herba que neixi. Quan les plantes siguin grosses no
hi haurà més remei que fer-ho amb càvec, però mentrestant...
Acabant!
Acabam
la feina voltant tota la sembra de cendra i intentam no trepitjar més.
També hem de ser pacients i pensar que la humitat (la frescor que deien
els nostres avis) ha quedat davall la terra estufada i per tant NO HEM
DE REGAR. Moltes vegades quan regam connectam la humitat capturada al
davall amb l'exterior, ja que eliminam la capa de terra amollada que ens
fa d'aïllant. Encara que us ho conti tan convençut, cada any m'he de
fer els propòsits de ser pacient a l'hora de fer la primera regada.
Extraordinari!
ResponEliminaSa mula o sumera pot donar coces però es llaurat té més qualitat que amb el motocultor.A més i més, voldria saber què ha donat més accidents si els motocultors o ets animals llaurant. Es cert que es motocultors d'avui en dia tenen més mesures de seguretat que els d'un temps.
ResponEliminaGràcies per recordar i detallar com es fa aquesta feina que té tanta sabiduria acumulada.
Per cert, a Ciutadella, que es molt prima de terra en moltes zones, tenia molt bon resultat la collita a la seca o els melons de secà en terrenys, encara que siguin de poc gruix de terra però amb una roca maresa molt porosa o fluixa a davall, que fa de vertader depòsit de humitat si la poca terra de damunt té prou nutrients.