dilluns, 19 de març del 2012

Preparar clots per sembrar a la seca

Aquesta setmana hauríem de deixar preparats els clots per l'estivada. Al tros que hem llaurat i posat fems, ara hi posarem cendra, tornarem a llaurar i farem els clots a les distàncies adequades a cada planta. Per les tomatigueres, pebrers i alberginieres convé deixar més d'1 m. Retirarem un pam de terra i amb el gavilà ben cavarem la terra compactada de davall, hi afegirem fems i l'estufarem, tornarem a tapar amb la terra llaurada retirada. Així els clots queden com muntanyetes per damunt el llaurat. Antigament es feien el febrer i així els fems "maduraven" i els clots s'abeuraven de l'aigua de pluja. Avui dia ho feim el març, i ja hi deixam sembrades les tomatigueres i els pebrers ( pensau en els pebres verds, els pebres mallorquins de trempó i els de Padron, per exemple). Quan poseu la planteta, regau-la amb un got d'aigua i quan s'hagi begut, cobriu amb una miqueta de terra amollada per evitar la crosta. I NO REGUEU MÉS! cada vegada que plogui hem d'anar a rompre la crosta superficial (rapar). Si tenim un estiu massa sec ja hi posarem uns degotejos, però quedareu sorpresos del que poden arribar créixer les plantes abans del primer regó.


Vos mostram amb algunes imatges les passes a fer:



Triant zona

La primavera anterior cercàrem una zona on l'herba creixi bé. L'herba ens fa un "escaner" aproximat de la fondària del terreny, com més alta, més terra i millor. La zona de la foto combina gramínies amb lleguminoses (enclova), que aporten nitrats a la terra. Sembla una bona opció per a l'estivada DE L'ANY QUE VE!


Llaurem

A l'octubre, amb les primeres pluges, llaurarem el tros que havíem seleccionat la primavera anterior. La somera no és imprescindible, va bé perquè no contamina, però també ho podeu fer amb un motocultor, gastareu benzina però us estalviareu alguna coça.


  
Tornem a llaurar 

El mes de febrer (o el març si és massa moll) hem de tornar a llaurar tot el tros que havíem marcat l'octubre. Afegim cendra i fems i feim dues passades perquè quedi ben estufat.


Retiram la terra llaurada de cada clot on anirà la planta i amb el gavilà cavam davall, estufam la terra pitjada del fons per permetre a la planta que hi posarem que desenvolupi arrels fondes per cercar la humitat.


Mesclar

Mesclam la terra estufada del fons amb més fems per facilitar la retenció d'aigua i aportar els nutrients.


Solcs 

Repetim les operacions anteriors per cada solc que vulguem sembrar i tapam els clots (podem ballar la dansa de la pluja perquè si l'any és sec els clots no acumularan aigua).


Sembrem 

El mes de març i abril sembram les tomatigueres, pebrers... en els clots que havíem preparat el febrer i març. Si l'any ha estat normal, les pluges han acumulat humitat davall el llaurat i serà suficient un glopet a cada planta perquè aferri. Si l'any és sec hem de regar els clots i tornar a tapar i sembrarem una mica més envant.


Distància 

Sebram amb la distància entre solcs que faci possible passar el motocultor pel mig sense fer mal a les plantes, la terra seguirà estufada i us anirà molt bé per matar l'herba que neixi. Quan les plantes siguin grosses no hi haurà més remei que fer-ho amb càvec, però mentrestant...


Acabant! 

Acabam la feina voltant tota la sembra de cendra i intentam no trepitjar més. També hem de ser pacients i pensar que la humitat (la frescor que deien els nostres avis) ha quedat davall la terra estufada i per tant NO HEM DE REGAR. Moltes vegades quan regam connectam la humitat capturada al davall amb l'exterior, ja que eliminam la capa de terra amollada que ens fa d'aïllant. Encara que us ho conti tan convençut, cada any m'he de fer els propòsits de ser pacient a l'hora de fer la primera regada.






2 comentaris:

  1. Sa mula o sumera pot donar coces però es llaurat té més qualitat que amb el motocultor.A més i més, voldria saber què ha donat més accidents si els motocultors o ets animals llaurant. Es cert que es motocultors d'avui en dia tenen més mesures de seguretat que els d'un temps.
    Gràcies per recordar i detallar com es fa aquesta feina que té tanta sabiduria acumulada.
    Per cert, a Ciutadella, que es molt prima de terra en moltes zones, tenia molt bon resultat la collita a la seca o els melons de secà en terrenys, encara que siguin de poc gruix de terra però amb una roca maresa molt porosa o fluixa a davall, que fa de vertader depòsit de humitat si la poca terra de damunt té prou nutrients.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.