dilluns, 16 d’abril del 2012

EMPELTS DE SOLANÀCIES

Tenc unes quantes llavors de tomatiguera PEU per solanàcies. Vaig obtenir-les deixant fer fruita al retret del peu d'una albergínia empeltada.
Ja he empeltat damunt aquests peus enguany i de moment funcionen molt bé. He vist que agafen sense problemes les alberginieres i els pebrers.
Vaig dur un fruit ple de llavors al banc de llavors. No perquè el peu sigui autòcton (és ben forani, ningú no ho havia vist mai) sinó perquè pot ser útil per a cultivar varietats autòctones d'arrel dèbil o sensibles a malalties o paràsits que aquesta arrel suporta bé. 


Em pens que es veu ben clarament el pas a pas per fer-ho. He fet els empelts d'albergínia de Menorca i de Pebre d'ensalada a sobre del mateix peu (tomatiguera especial per a solanàcies) Les plantes comencen a estar precioses. Són molt més grans que les que no vaig empeltar. Si voleu llavor dels peus, potser la podria trobar.



Empelts de solanàcies pas a pas: 


Aquí tenim l'alberginiera a la dreta i el peu per a empeltar solanàcies a l'esquerra. Es veu que la planta del peu és vigorosa. Té una bona arrel i un creixement molt ràpid.

Escapçam el peu fent un tall inclinat amb una fulla d'afaitar o un bisturí

Ha de ser un tall únic i net, sense fer anar i venir la fulla. Va molt bé un bisturí o una fulla d'afaitar

Ens queda el peu escapçat i l'alberginiera al costat.

Ara feim un tall oblicu a l'alberginiera sense tallar-la del tot, observau que la fulla va cap amunt però no escapça la planta

Raspam els pels del tascó del peu que havíem escapçat abans

Enfonyam de seguida el tascó del peu dins el tall que teníem preparat a l'alberginiera.

Posam una pinça que aguanti el conjunt ben apretadet fins que el creixement de les dues plantes les faci aferrar.

Les pinces es poden substituir per un altre lligam. Ho he fet amb cinta de cel·lofana, cinta aïllant... Es tracta de subjectar l'empelt fins que aferri.

Una pinça ben posada en un empelt que té molt bon aspecte. En tot el procés és important la pulcritud: mans ben netes, fulla nova, pinces estèrils...


Aquest seria el final, en deu dies podem sembrar-ho al terreny i llevar la pinça.




































Ernest Fortuny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.